ETA EKİPMAN

Biyogaz Desülfürizasyon Kule Temizliği

Biyolojik desülfürizasyon kulelerinde zamanla ortaya çıkan elementer sülfür çamuru zamanla tolere edilemeyecek bir hal almaktadır. İlk etapta basınç kaybı olarak ortaya çıkan bu durum, zaman sonra hidrojen sülfür arıtma performansını da olumsuz etkilemektedir. Gaz motorları için kritik eşiğin üstüne çıkıldığında ise artık desülfürizasyon kulesi bloke olmuş demektir. 

Yenilenebilir enerji tesislerinin hızla arttığı ülkemizde, biyogaz tesislerinin sayıları da artmaktadır. Biyogazın, gaz motorlarında yakılabilmesi için hidrojen sülfür (H₂S) içeriğinin düşürülmesi gereken limit değerler vardır. Kullanılan motor markasına göre değişmekle birlikte yeni kurulan bir biyolojik desülfürizasyon kulesinde beklenti, hidrojen sülfür değerini 200 ppm ve altına düşürmesidir.

Biyolojik desülfürizasyon sistemleri muadil desülfürizasyon sistemlerine göre özellikle işletme maliyetleri açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Fakat her sistemin olduğu gibi biyolojik desülfürizasyon sistemlerinin de bazı dezavantajları vardır. Öncelikle ilk yatırım maliyeti muadil sülfür arıtma teknolojilerine göre daha yüksektir. Biyolojik desülfürizasyon sistemleri diğer yöntemlere göre çok daha kompleks bir yapıya sahiptir. Kule içinde yakalanması gereken birçok kritik parametre vardır. Bu parametrelerde ideal değerlerin dışına çıkıldığında proseste bazı olumsuzluklarla karşılaşılmakta ve hatta sülfür giderimi başarısız olabilmektedir.

Bu yazımızda bahsedeceğimiz bir diğer dezavantaj ise proses gereği ortaya çıkan elementer sülfür çamurunun kule dolgularını tıkamasıyla ortaya çıkan ve hidrojen sülfür giderimini olanaksız hale getiren tıkanma problemiyle ilgili. Biyolojik desülfürizasyon kulelerinde zamanla ortaya çıkan elementer sülfür çamuru aşağıda görsellerde paylaşıldığı gibi zamanla tolere edilemeyecek bir hal almaktadır. İlk etapta basınç kaybı olarak ortaya çıkan bu durum, bir süre sonra hidrojen sülfür arıtma performansını da olumsuz etkilemektedir. Gaz motorları için kritik eşiğin üstüne çıkıldığında ise artık desülfürizasyon kulesi bloke olmuş demektir.

Eta Ekipman, istenmeyen bu durumla karşılaşan biyogaz tesislerine kule temizliği ve yeniden devreye alma hizmetleri yanı sıra, mevcut kulelerde revizyon yaparak tıkanma periyotlarını azami sürelere çıkarmaktadır. Olası bir tıkanıklık sonrası yapılmak zorunda kalınan temizlik, biyogaz motorlarının neredeyse 20 güne kadar kullanılmayarak gazın flare de yakılması anlamına gelmektedir. Kimyasal desülfürizasyon sistemlerinden farklı olarak, biyolojik desülfürizasyon sistemlerinde gaz arıtmanın tam kapasiteye ulaşması yaklaşık 20 gün sürebilmektedir.

Yatırımcıların en ucuz sistemlerin peşinde oluşu, aslında çok daha maliyetli olan zorunlu duruşları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle biyolojik desülfürizasyon sistemleri kullanmayı planlayan işletmelerin bu sistemlerde maliyeti en uygun olanın değil, en uzun süre kesintisiz üretimi garanti eden sistemleri tercih etmesi gerekmektedir.