ETA EKİPMAN

Dozaj pompası strok sayısı

Dozaj pompası strok sayısı.

Dozaj pompası pistonunun, pompa kafası içerisinde 1 dakika içerisinde yaptığı doğrusal hareket (bu doğrusal harekete de strok diyoruz) sayısına strok sayısı denir. Pistona hareket; mekanik veya elektromanyetik yöntemlerle iletilebilir, aralarındaki farklılıklar ise başka bir yazının konusu olacaktır.

Dozaj pompaları; pozitif deplasmanlı, volumetrik pompalardır.  Basma kapasitelerini belirlemek ise son derece kolaydır. Yukarıdaki resimde gördüğünüz Doseuro diyaframlı dozaj pompa kafasının kesitidir. Kırmızı ile işaretlenmiş bölge, pompa kafasında bulunan sıvının toplam hacmini göstermektedir.  Bu hacim pistonun X ekseni boyunca yaptığı her bir doğrusal harekette (strok) diyafram vasıtası ile hatta basılır. Bu durumda pompa kapasitesi = Kafa Hacmi * strok sayısı diyebiliriz. Strok sayısı oransal olarak pompanın basma kapasitesini belirler. Aynı model pompada strok sayısı arttıkça pompa kapasitesi artar, azaldıkça düşer.

Strok sayısının bizim için önemine gelince, mekanik açıdan strok sayısının fazla olması, mekanik hareketlerin fazla olması ve pompanın çabuk yıpranması anlamına gelir. Yüksek strok hızıyla çalışan diyaframlı bir pompada; piston ve diyafram daha sık hareket ettiği için, pompanın ömrü, düşük stroklu bir pompaya göre daha kısa olur. Uygulama açısından strok sayısının yüksek olması; özellikle viskoz veya yoğunluğu yüksek sıvılarda (polielektrolit gibi) problem çıkarıp, kapasite de düşüşüne sebep olabilir. Bu nedenle viskoz ve yoğunluğu yüksek akışkanların transferinde, strok sayısı düşük olan dozaj pompalarını tercih etmekte fayda vardır.