ETA EKİPMAN

Mono pompa olası arıza ve çözümler (1)

Mono pompa olası arıza ve çözümler (1).

Mono pompalar kullanıldıkları uygulamalar ve transfer ettikleri akışkanlar göz önüne alındığında, işletmelerde en ağır şartlar altında çalışan ekipmanlardan birisidir dersek sanırım çokta yanılmış olmayız. Bu nedenle mono pompalar bakıma ve periyodik olarak parça değişimine ihtiyaç duyan ekipmanlar arasındadır. Bu periyodik bakımlar aksatıldığında pompanın arızalanması ve devre dışı kalarak çalışmaması olası bir durumdur. Çalışmayan bir mono pompa için hemen servisimize başvurabileceğiniz gibi, kendi imkanlarınızla da yapabileceğiniz bir takım temel kontroller var.

  • Öncelikle pompanın elektrik bağlantısının sorunsuz olduğundan emin olun. Pompa motor plakasında yazan voltaj, frekans bilgileri ile besleme hattınızdaki voltaj ve geriliminin aynı olduğunu ölçerek kontrol edin. Pompa bağlantı kutusuna yapılan bağlantıların, işletme ve bakım kitapçığında tarif edildiği şekilde yapıldığından emin olun.
  • Mono pompa rotor-statorları yeni ise, fazla sürtünme nedeniyle motor kalkamıyor olabilir. Bu durumda; pompayı su ile doldurun ve pompayı kısa süre çalıştırın, daha sonra elektrik bağlantısı ile oynayarak pompanın dönüş yönünü değiştirin ve diğer yöne çalıştırın.  Gerekirse rotor ve statoru yağlayarak dönmesini kolaylaştırın.
  • Mono pompa içerisinde yabancı katı madde, veya çok fazla çökelti olabilir.  Katı maddeyi pompa içerisinden çıkarın, hasar oluşturduysa gerekli bakımı yaptıktan sonra pompayı yeniden çalıştırın.
  • Transfer edilmeye çalışılan akışkanın sıcaklığı olması gereken değerlerden yüksek ise, statoru genleştirerek sıkışmaya neden olabilir, bu durumda basılan sıvının sıcaklığını düşürün ve proses sıcaklığına uygun rotor kullanın.
  • Mono pompa statorunda kimyasal deformasyon meydana gelmiş olabilir. Stator malzemesi ile transfer edilen akışkanın uygunluğunu kontrol edin. Gerekirse malzemesi doğru seçilmiş stator kullanın.
  • Mono pompa durduktan sonra akışkan çökelmiş ve pompa içerisinde kurumuş olabilir. Her kullanımdan sonra pompayı yıkayarak temizleyin.
  • Basma hattında aşırı basınç olabilir. Basma hattı basıncını manometre yardımıyla kontrol edin. Gerekirse basma hattı çapını büyüterek veya basma hattı uzunluğunu kısaltarak basıncı azaltın.