ETA EKİPMAN

Puls kontrollü kimyasal dozaj uygulaması

Puls kontrollü kimyasal dozaj uygulaması.

Dozaj sistemlerinde kullanılan diğer bir metot ise puls ile dozlamadır. Bu tip dozaj pompaları bir sayaç veya benzeri bir ekipman tarafından üretilen puls ile çalışır. Sayaçtan gelen her bir puls için dozaj pompası belli bir sayıda pompa diyaframını hareket ettirir(strok sayısı). Bu sayı pompa üzeriden bir çarpan olarak belirlenebileceği gibi bir bölen olarak ta belirlenebilir. Örneğin her puls için pompayı 10 kere diyaframı hareket ettirmesi için programlayabileceğimiz gibi, her 10 puls için sadece 1 kere diyaframı hareket ettirmesi(strok )için programlayabiliriz. Puls kontrollü pompalarda sabit debili pompalara göre çok daha hassas dozaj yapmak mümkündür çünkü geçen birim hacim sıvıya, ne kadar miktarda dozaj yapılabileceği otomatik olarak ayarlanarak, konsantrasyon sürekli sabit tutulabilir.

1- Enjeksiyon Vanası: Kimyasalın tesisata dozlanmasında kullanılır ve sadece akış varken açık durumdadır, genelde dozlama yapılacak borunun tam merkezine takılır, böylece dozlamanın mümkün olduğu kadar homojen olması sağlanır. Özellikle PVDF malzemeden yapılmış olması tercih edilir.

2- Çıkış Hortumu: PE, PVDF, gibi çeşitli malzemelerden üretilen çıkış hortumlarında eğer konsantre klor basılıyorsa hortum malzemesinin PVDF olması tercih edilir.

3- Güvenlik Şalteri: Acil durumlarda sistemi hızlı bir şekilde devre dışı bırakmak için kullanılır.

4- Dozlama Pompası

5- Güç Kablosu

6-Hava Alma Hortumu: Pompa emiş hattında bulunan hava veya gazlaşan kimyasallar pompanın performansının düşmesine veya hiç çalışmamasına neden olabilir. Pompa üzerinde bulunan hava alma vanası yardımıyla emiş hattının içerisinde bulunan sıkışmış gazlar alınarak hava alma hortumu yardımıyla yeniden emme haznesine gönderilir.

7- Emiş Hortumu: PE, PVDF, gibi çeşitli malzemelerden üretilen emme hortumlarında eğer konsantre klor basılıyorsa hortum malzemesinin PVDF olması tercih edilir.

8- Seviye Şamandırası: Emme haznesinde kimyasal bittiği zaman otomatik olarak pompayı durdurarak pompanın kuruda çalışmasını engeller.

9-Emme Filtresi: PVDF olması tercih edilen emiş filtreleri, basılan kimyasal içerisinde bulunan katı parçacıkları filtre ederek, pompa içerisinde tıkanmalara yol açmasını engeller ve aynı zamanda pompa durdurulduğunda çek vana vazifesi görerek emiş hortumunun boşalmasını engeller.

10-Sayaç-Sinyal: Dozaj pompasını kontrol eden puls sayaç veya benzeri bir ekipman tarafından üretilebilir.